Test: Garmin Varia RTL511

Vi har tilbage i 2016 testet Garmin’s 1. generation af Varia. Varia-familien er opdateret siden da, og seneste medlem hedder Varia RTL511. Varia RTL511 er en baglygte med indbygget “radar” som holder øje med bagfrakommende køretøjer og adviserer dig på din Garmin EDGE cykelcomputer – hvordan det nærmere fungerer, kommer vi ind på senere.

Hvad er der i kassen?

Indholdet i kassen til Varia RTL511 er ret begrænset – man finder følgende:

  • Garmin Varia RTL511
  • Monteringssæt bestående af quarterturn mount med elastikmontering til rund og aero-saddelpind.
  • USB kabel
  • Vejleding

Specifikationer

  • ANT+ tilslutning, kræver Varia hovedenhed eller kompatibel EDGE cykelcomputer
  • 10 timers batteritid
  • 140 meters “rækkevidde”
  • Registrerer op til 8 køretøjer af gangen

Design

RTL511 er udført i hård sort plast og er slank og aflang. Øverst er selve lygten placeret og der i siderne er lygten ligeledes synlig.

Øverst er on/off knappen og bagtil er microUSB stikket til opladning placeret bag en gummi-luge der beskytter mod vand og fugt.

RTL511 vejer 71 gram og har et indbygget genopladeligt batteri.

Montering og opsætning

Det medfølgende beslag ligner det man kender fra Garmin’s EDGE cykelcomputere – lygten sættes på beslaget og drejes en kvart omgang – så sidder den der. Selve beslaget monteres, igen som EDGE serien, via kraftige elastikker på saddelpinden og der medfølger forskellige mellemstykker i gummi til saddelpinden.

Beslaget er nemt at skifte fra én til en anden cykel, men da det kun sidder fast med elastik kan det nemt skubbes lidt til den ene eller anden side, derfor vil jeg klart anbefale at man investerer i beslaget til “fast” montering – de 159,- er godt givet ud! (Kan bl.a. købes hos Cykelgear.dk) Det er beslaget jeg benytter nedenfor.

Opsætningen af RTL511 er også ret simpelthen, tænd enheden og søg efter nye sensorer på din Garmin EDGE enhed, så dukker den op og kan parres nøjagtig som en speed-sensor, et pulsbælte eller lign. Har man ikke en Garmin EDGE cykelcomputer, kan man købe et bundle med Radar samt hovedenhed (Garmin RTL511 Bundle)

Daglig brug

Når RTL511 er parret med din EDGE cykelcomputer, kan man se et “radar-tegn” i højre side af displayet, dette indikerer at der er forbindelse. Når et køretøj nærmer sig bagfra vil man blive notificeret på displayet som vil lyse op med gule/røde markeringer i siderne og en gul/rød prik der indikerer den bagfrakommende bil. Hermed kan man også se hvor tæt den er på en, og når den har passeret vil det skifte til grøn farve for at indikere at der er fri bane igen. Kommer der flere biler, vil de få hver sin “prik” på displayet. Der er også mulighed for, via menuen, at indstille hvordan man ønsker at blive notificeret via displayet, bl.a. via lyd og føromtalte farver i siden af displayet.

Har man en Garmin EDGE cykelcomputer kan RTL511 indstilles til at tænde så snart man starter en aktivitet, hvilket jeg synes er en super smart detalje!

RTL511 registrer køretøjer på op til 140 meters afstand, og det er “nok” for mig. I praksis har jeg ikke oplevet køretøjer den ikke fanger, men har dog enkelte gange oplevet “fejl-advarsler”. Disse har typisk været ved passage af en gårdsplads eller lign., men det er bestemt i småtingsafdelingen. Hvis et køretøj ligger tæt bagved dig og holder samme fart, vil den heller ikke blive registreret som et køretøj, så det er i sagens natur vigtigt at man stadig selv er vågen og orientere sig.

Men hvorfor skal man så købe RTL511? Det skal man fordi det er enormt vanedannende at blive advaret omkring bagfrakommende køretøjer, uanset om man kører alene eller i en gruppe. Kører man alene giver det en sikkerhed i sig selv at vide når der kommer kørerøjer bagfra, og ikke mindst hvor mange. Kører man i en gruppe er det en stor fordel at man kan trække ind i god tid og ikke er til unødvendig gene for bilisterne.

Konklusion

Jeg er vild med RTL511, både når jeg kører alene og i grupper. Som nævnt tidligere er det enormt vanedannede at blive gjort opmærksom på bagfrakommende køretøjer og særligt når man kører “solo” er man fri for at dreje nakken af led konstant for at holde øje bagtil. I grupper bliver det meget nemmere at “flette ind” når der kommer køretøjer bagtil og det giver igen en sikkerhed at vide hvad der kommer bagfra – selvom det naturligvis ikke må blive en sovepude.

RTL511 er én af de bedste produkter man som landevejsrytter kan investere i, hvis man spørger mig!

Bemærk: RTL511 har netop fået en storebror, RTL516 der understøtter både ANT+ og Bluetooth, samtidig med 3. parts apps på smartphone.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 1699,-

10 Funktionalitet

7 Design

8 Pris

8.3
Dette indlæg er tagget med
, ,
Mere af Noel Juul Christensen

Test: Giordana Fusion 2021 cykeltøj

Giordana er startet i USA, men produceres i Italien – hvilket ofte...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.