Zebla plejeprodukter: Til sport, fitness og outdoor

Zebla er et velkendt dansk firma der har specialiseret sig i vaske og pleje produkter til sport og outdoor beklædning, der er miljøvenlige. Fællesnævneren for deres produkter er at de er biologisk nedbrydelige, samt de er fri for fluorforbindelse, parabener, methylisothiazolinone (allergener) og man kan vælge om det skal være med eller uden parfume og produkterne kommer altid i emballage som er fremstillet af genbrugsmaterialer. Deres produkt “imprægnering” til vask og spray har miljømærket “AllergyCertified”, der er et dansk baseret allergimærke, og som kan komme på produkter der ikke indeholder stoffer som er kendt for at give allergi.

Det tiltaler mig som forbruger at det er muligt at tilvælge miljøet og sundheden og Zebla har dog også en lang række af idrætsatleter og cykelhold der anbefaler deres produkter. På cykelstart.dk har vi fået muligheden for at teste og reteste nogle af deres miljøvenlige produkter, og personligt glæder jeg mig til en dunjakke der skal have nyt liv, og en Goretex regnjakke der skal kunne holde vand ude igen, imprægneret på den miljø rigtige måde, så må vi se om det holder vand!

Sportsvask og lugtfjerner

Zebla sportsvask erstatter det traditionelle vaskepulver. Fordelen ifølge Zebla er at traditionel vaskepulver blot indkapsler lugtmolekyler og det er derfor den dårlige lugt hurtigt kommer tilbage efter kort tids træning hvorimod Zebla’s sportsvask nedbryder og neutraliserer lugtmolekylerne. Sportsvasken kan bruges både i vaskemaskine men også som håndvaskemiddel, når man er på rejser. Det er muligt at få Sportsvask i enten 1000 ml eller 500 ml flasker med skrurelåg eller til rejsen, små poser med 50 ml.

Jeg har testet produktet på stort set alt mit cykeltøj fra bibshorts til sokker og svedundertrøje i kunststof og resultatet lever fint op til mine forventninger om cykeltøj uden lugtegener. Se tidligere test for yderligere beskrivelse : Zebla Sportsvask

Zebla lugtfjerner til sko består af vand, mikroorganismer, enzymer og en svag duft af mint. Det kan fjerne og neutralisere den organiske syre, der er årsagen til lugten, og det gør den samtidig med at være skånsom mod miljøet. Ganske simpel at bruge i et par sko ved at fjerne sålen og give 4-5 sprøjt, lade dem tørre og så er de klar igen til brug, men nu lugtfri. Har brugt dem på cykelsko og diverse sure sneakers med effektiv resultat. Se tidligere test for yderligere beskrivelse: Zebla Lugtfjerner

Dunvask og Imprægnering – til vask

Zebla dunvask er et vaskepulver der er specifik udviklet til vask af dun. Det betyder at udover det skal vaske helt rent så skal det også sikre dunen’s naturlige kvaliteter som blandt andet er isolering. I 2016 blev Zebla Dunvask nomineret til “bedste hudvenlige produkt til husholdning”, hvilket er garant for kvalitet.

Zebla imprægnering, som ifølge Zebla er verdens første allergi certificeret imprægnering middel, skal blot tilsættes til vasken der hvor man normal kan bruge skyllemiddel. Min elskede og godt brugte dunjakke trængte efter en lang vinter til vask. Jeg brugte Dunvask og imprægnering i samme vask. Herefter en god omgang med 2 tennisbolde i tørretumbleren. Resultatet er en ren og fyldig dunjakke der igen kan afvise let regn. Hvis man ønsker, er det muligt at spray imprægnering på de mest udsatte steder som skuldre og albuer for at opnå fuld beskyttelse.

Se tidligere test for yderligere beskrivelse: Zebla Imprægneringsvask

Se tidligere test for yderligere beskrivelse: Zebla Imprægneringsspray

Uldvask

Jeg har nærmest et religiøst forhold til mine uld træningstrøjer og prøver at passe så godt på dem som muligt. Normalt vasker jeg dem i hånden, men er klar på en udfordring med Zebla’s Uldvask -med lanolin. Produktet beskrives som mildt og sammensat således det forbedrer uldens kvaliteter som at øge svedtransport og forbedre varmeevnen. Derudover er det lavet således det bevare uldens farveintensitet. Min oplevelse er at produktet lever fint op til hvad producenten lover. Tøjet føles dejligt blødt og rent. Produktet er uden parfume og derfor helt neutralt. Jeg kan ikke mærke forskel om det transporterer sved bedre, men der er ingen svedlugt forbundet med aktivitet, så godkendt herfra.

Sneakers Cleaner

Igen et produkt der er lugtfri og uden parfume og som i forhold til miljøet kan bruges med god samvittighed. Jeg brugte en lille svamp og en skål med vand og sneakers cleaner til et par sneakers (se billede). Effekten var et par rene og pæne sko.

Konklusion

Er du på udkig efter et vaskemiddel og plejeprodukt til dit cykel og outdoor tøj, som er produceret med henblik på at være så miljøvenlig som muligt, samtidigt med at være effektivt og allergivenligt kan jeg godt anbefale Zebla. Deres imprægneringsprodukt er “Allergi certificeret” og hvem ved om de ikke arbejder hård for at deres andre produkter kommer i samme kategori. Det nemme er at gå efter miljømærkerne men jeg er også tilhænger af at der er fuld deklaration på produkterne hvis man har behov for at gå i dybden med indholdet. I småtingsafdelingen savner jeg en “måle enhed” på flaskerne så jeg kan se hvor meget jeg kommer i vaskemaskine skuffen.

Det er svært at sige noget om prisen. Den ligger måske i den gode ende for sportsvasken, til gengæld skal du ikke dosere så meget til hver vask og dermed holder det længere. En refleksion er også at jeg vasker mit træningstøj efter hver træningstur. Således bliver det til flere vaske hver uge. Det slider på tøjet og belaster miljøet. Derfor har jeg det fint med at bruge produkter der både er miljøvenlige og som ikke unødigt indeholder allergifremkaldende stoffer og sidst men ikke mindst er effektivt med lille dosering.

Pris og tilgængelighed

Tags fra indlægget
,
Mere fra Troels Balskilde Stoltenborg
Test: Vittoria Terreno Dry graveldæk
Fra Italienske Vittoria har jeg gennem foråret testet deres Terreno Dry Gravel...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.